tc-blog

PROIECT “THINK CULTURE”

Clusterul pentru Inovare si Tehnologie Brasov doreste si anul acesta sa initieze proiecte curajoase, care sa genereze creștere economica, dar si să influenteze in sens pozitiv comunitatea locala pe care o reprezinta, formata din oameni de afaceri, institutii publice si private, startup-uri si antreprenori, universitati si alte forme de structura care se pliaza misiunii Clusterului.

Unul dintre aceste proiecte curajoase se numeste: Think CULTURE!

Un hackaton ce se inspira din cultura dar se foloseste de cele mai noi mijloace ale tehnologiei pentru a rezolva in detaliu tematici de design ce au o abordare de tip learning-by-doing.


“Think CULTURE, este un experiment. O prima incercare de a aduce la un loc artisti, oameni pasionati de DIY, coderi, makeri si hackeri ce isi doresc sa colaboreze pentru a sfarama granitele impuse si trasate de industriile creative si cele ale tehnologiei” ne spune dl Ionut Ţaţa, presedintele Clusterului pentru Inovare si Tehnologie Brasov.
Hackatonul va dura 4 zile, si 20 de participanti vor rezolva temele de creatie propuse de mentorii proiectului.  Participantii vor fi selectati printr-un formular de inscriere ce va fi disponibil pe website, la sectiunea evenimente “Think Culture”, in intervalul 30 septembrie-10 octombrie, ulterior se va face selectia participantilor. In perioada 19-23 Octombrie se vor  dezvolta proiectele, la QUIB Makerspace, iar duminica, 23 octombrie le vom expune publicului in cadrul unui eveniment ce va avea loc la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, urmat de un panel de discutii.

Mentorii selectati pentru proiect sunt:

  1. Mihnea Ghilduş – Fondator Dizainar si Gospodar Creativ, educator, antreprenor.

Format ca designer de produs la Universitatea Naţională de Arte, București, și-a continuat traseul educațional la Academia de Arte și design din Stuttgart, Germania unde a obținut masterul în Integral Design. În 2014 a primit titlul de doctor în design medical, la Universitatea Naţională de Arte, București.

Activează cu entuziasm în domeniul designul ambiental și grafic designului dar pasiunea lui pe plan profesional rămâne designul de produs.

In 2012 a lansat Dizainăr, magazinul de design românesc pe care îl administrează din perspectiva “gospodarului creativ”, alături de echipa formată din 4 specialiști în comunicare și design.

În cei peste 3 ani de activitate, echipa Dizainăr a creat și a consolidat un brand recunoscut pe piața românească de design și amenajări interioare și a promovat peste 100 de designeri români cu peste 600 de produse concepute și realizate în țară.

  1. Andrei Ivanescu- arhitect, Director de Creatie si antreprenor, fondator Gradinita de Grashopper

Format ca designer de produs la Universitatea Naţională de Arte, București, și-a continuat traseul educațional la Academia de Arte și design din Stuttgart, Germania unde a obținut masterul în Integral Design. În 2014 a primit titlul de doctor în design medical, la Universitatea Naţională de Arte, București. Este un soi de arhitect născut și crescut în București, dar nu numai. Absolvent de Ion Mincu (n.ed.: Universitatea de Arhitectura din București), a călătorit din frageda studenție pe la Facultatea de Arhitectura din Palermo, și birourile maeștrilor Kas Oosterhuis (Rotterdam) și Wolf Prix (Coop-Himmelblau- Viena). A furat ceva meserie de la Igloo Architecture, cât și din domenii diverse, de la advertising la fashion-industry. Întors în România după 2011, a fondat „Grădinița de Grasshopper”, o asociație/organizație/gașcă dedicata propovăduirii designului parametric, algoritmic și în general computațional către noua generație de arhitecți români. Împreuna cu apropiatii Gradinitei, a organizat numeroase cursuri și workshopuri care și-au lăsat amprenta asupra educatiei de design în România. Împreuna cu Madalina Stan a fondat primul label de fashion algoritmic, Magnolia Scarves, constând în esarfe de matase generate unicat de algoritmi grafici. Din 2015, se dedica visului de a deveni „arhitect de-adevaratelea”, colaborând cu biroul HBRO în elaborarea de geometrii speciale pentru proiecte ca MegaMall Bucuresti, CityPark Constanta și altele. Ocazional, apare în conferințe, expoziții și workshopuri, pentru ca așa înțelege el ideea de relaxare.

  1. Bogdan Ionita- Este designer industrial

Absolvent al unui stagiu de Licenta si Master de “Design de Produs”  in cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”, din Bucuresti si al Masterului  “Advanced Product Design”, al Umeå Institute of Design, din Suedia.  Are premii international in portofoliu si multe povesti despre procesul creativ ce il parcurge atunci cand incepe sa lucreze pe un nou produs. A avut colaborat cu: Volvo CE, Mora, FM Mattson, Electrolux, Dräger Safety.

  1. Alina Floroi- Este o persoană creativă

Are  experiență în televiziune, publicitate și industrii creative în general. Ea este co-fondator al Laborazon Maker Space din Brașov, calitate în care lucrează activ la promovarea culturii și creației prin expoziții, proiecte culturale și promovarea de produse. Ea face parte din echipe care au creat instalații interactive precum Vijorul, văzut la Amural și PulzArt și Labirintul sonor. Alina a absolvit masterul de Programe Audiovizuale la UNATC I.L.Caragiale și a studiat jurnalism la Universitatea București.

  1. Virgil Ilian- Este educator si super tech guy care se distreaza la limita artei in interesectia cu tehnologia.

El face creiere de roboti, instalatii interactive, sateliti, arta generativa, criptografie si vizualizari confabulante. Prin imbinarea in noi universuri perceptive a unor lumi aparent incompatibile, el incearca sa ofere noi moduri de a privi ideile si realitatea. 

Instalatiile lui au un caracter ludic care invita participantii sa isi distorsioneze pe moment propriile notiuni legate de informatie, perceptie si existenta. Acestea raspund direct la mediul inconjurator, dar conceptele nu sunt elementul central. Lucrarile sale nu au scopul de a prezenta o imagine idealista asupra lucrurilor ci sa identifice si stimuleze punctele informationale sensibile ale fiecaruia din participanti. Deconstructia realului in date cuantificabile urmareste recalibrarea experientei calitative astfel incat posibila interpretare sa devina multifatetata. Caracterul, forma sau conținutul lucrarii prezentate este secundar. Lucrurile esențiale sunt momentul si intentia de a prezenta.

Mediul lui de lucru este cyberspatiul si poate de asta cand vine vorba de materializarea ideilor el este unul din pionerii fabricatiei digitale. Astfel are o experienta vasta in micro&macro scale 3D printing si in tehnici substractive unele chiar exotice. Robotii sai sunt fabricati digital, intentionat construiti fara mestesug sau artizanat pentru a putea exprima aceste laturi creativ-cognitive prin functionarea lor.

In timpul liber lucreaza si preda (departamentul de procesare complexa a datelor) la Universitatea Politehnica Bucuresti, la Academia de Politie Bucuresti si ofera consultanta pentru mai multe firme.

  1. Teo Migdalovici- Fondator The Alternative School for Creative Thinking.

Autentic ambassador al ideilor care schimba lumea, Teo Migdalovici este una dintre cele mai influente figuri ale industriei, motivând, instruind și reformând domeniul creativ de-a lungul ultimilor 11 ani in Romania. Ca recunoaștere a contribuțiilor sale, organizatorii festivalului Cannes Lions i-au acordat argint la categoria Cel mai Pasionat Ambasador, în 2013, in vreme ce revista Foreign Policy i-a oferit premiul “Personalitatea Media a anului, pentru Oameni si Proiecte care schimba Romania in bine”. In acelasi an, 2015, primeste de la IAA “Premiul pentru educatie.”

Creativitatea este una dintre elementele identitare ale României contemporane si aceasta perspectiva se reflecta în toate proiectele sale internaționale. Deoarece crede în potențialul creativ al României, Teo Migdalovici a lansat in urma cu 12 ani The Alternative School, un program MBA premiat la nivel internațional, ai cărui studenți și absolvenți continuă să obțină rezultate remarcabile (aur, argint, distincții de merit sau Grand Prix-uri).Atunci când nu se implică în arta subtilă a promovării domeniului creativ românesc în străinătate, Teo este terapeut de business, coach și strateg de branding personal la MEALCHEMY.COM, o platforma complexă, care activeaza expresiv in spatiul public profilul  antreprenorilor remarcabili, profesorilor de business internațional, membrilor juriilor festivalurilor de primă mână sau creativilor rebeli.

Luand în considerare cele de mai sus, speram sa ne putem baza pe implicarea dumneavoastra in efortul de a transforma Brasovul intr-un centru economic si tehnologic vital pentru regiunea Transilvaniei ce atrage investitii atat in tehnologie cat si in industriile creative.

Proiect cofinanţat de Consiliul Judeţean Brasov.