Document de pozitie “Brasovul Creativ”

Clusterul pentru Inovare si Tehnologie Brasov doreste si anul acesta sa initieze proiecte curajoase, care sa genereze crestere economica, dar si să influenteze in sens pozitiv comunitatea locala pe care o reprezinta, formata din oameni de afaceri, institutii publice si private, startup-uri si antreprenori, universitati si alte forme de structura care se pliaza misiunii Clusterului.
“Brasovul Creativ” este un proiect ambitios ce si-a propus sustinerea dezvoltarii activitatii antreprenoriale a creatorilor din judetul Brasov prin crearea unei platforme de promovare catre publicul larg si interactiune cu alti creatori din tara. Prin intermediul acestui proiect am interconectat Brasovul la retelele nationale si internationale ale industriilor creative si continuam demersul de a transforma regiunea intr-un pol al inovatiilor în tehnologie și a colaborarilor cu industriile creative ce aduc valoare adaugata in orice afacere de succes.
In cadrul acestui proiect a avut loc o dezbatere impreuna cu principalii actori artistici locali, ce a avut ca scop identificarea potentialului creativ local si a problemelor intalnite de acestia in a se promova si a crea produse culturale. S-a discutat despre: resurse locale, probleme intalnite, integrarea, educarea si implicarea publicul consumator de arta.

Concluziile debaterii pot fi organizate astfel:

1. Resurse locale
1.1 Mapare a spatii
In urma dezbaterii s-a stabilit nevoia indentificarii tuturor spatiilor publice sau ce pot fi deschise publicului, spatii industriale ce se pot transforma prin reconversie arhitecturala. Actorii locali prezenti au identificat si nevoia de a oferi publicului si creatorilor spatii ce se pot utiliza in scop creativ (ateliere de lucru, expozitii interactive, interventii culturale in spatiu public).
1.2 Amplasare de scene mobile
In spatiile publice se pot amenaja gradene cu scene mobile ce permit organizarea de spectacole in aer liber. Activitati posibile: concerte, piese de teatru, concursuri muzicale (pentru grupuri de public diferite: copii, adolescenti, seniori).  Aceasta masura va creste interactiunile intre actorii artistici locali si public, astfel se vor crea noi categorii de public pentru piese artistice experimentale.
1.3 Harti Interactive
Crearea unei platforme de comunicare integrata cu ghidaj, ce prezinta in functie de campurile selectate puncte de interes pentru diverse arii:  zone in care se pot face exercitii fizice (in aer liber);  puncte de interes prezentate in literatura – pentru a oferi turistilor si localnicilor  posibilitatea unei experiente culturale prin intermediul orasului (exemplu Londra); interventii artistice in spatiul public (notificarea prin aplicatie despre evenimentele din zona respectiva)
2. Probleme locale identificate
2.1 Lipsa publicului 19-35 de ani
2.2 Lipsa Universitatii de Arta
2.3 Lipsa comunicare
Datorita exodului de creiere din oras se observa o depreciere calitativa si cantitativa a prezentei culturale in oras. Astfel una din  masurile propuse se refera la posibilitatea infiintarii unei sectii de arta multimedia in cadrul Universitatii Transilvania Brasov, pentru a crea viitorul val de artisti conectati la noile tehnologii. Astfel se poate conecta resursa existenta – abilitatea tehnologica a zonei, la o scena artistica aflata in dezvoltare: new media si multimedia, ce poate deveni un centru de referinta atat nationala cat si europeana.
3. Educarea si implicarea publicul consumator de arta.
3.1  Colaborarea interdisciplinara – prioritate in cadrul sistemului educational
3.2 Invatamantul interconectat si abordarile distruptive trebuie incurajate
3.3 Crearea de rezidente artistice locale
3.4 Necesitatea la nivelul publicului brasovean de a interactiona in spatiile publice cu instalatii interactive.
Deoarece educatia este un factor major in crearea culturii, se propun o serie de masuri educationale ce se pot implementa ca o curicula alternativa inca din cadrul gimaziului pentru a creste colaborarea interdisciplinara. Astfel programa scolara trebuie interconectata la cerintele si nevoile specifice, astfel se pot implementa: cursuri de programare vizuala (copii si adolescenti), concursuri locale de arta multimedia (echipe multidisciplinare), programe ce incurajeaza interactiunile intre arta, public si artist (programe pe termen lung).
O alta solutie identificata de partenerii culturali este propunerea de a crea rezidente artistice pe perioade de 3 sau 6 luni, astfel se vor conecta artisti nationali si internationali la scena locala, iar publicul va avea ocazia sa devina participant activ in actul cultural.
Aceste masuri au fost facilitate de catre Asociația  Cluster pentru Inovare și Tehnologie impreuna in cadrul proiectului Brasovul Creativ, proiect co-finantat de Consiliul Judetean Brasov si s-a desfasurat in data de 23 Octombrie 2016.
Pentru mai multe informatii puteti accesa si http://festival.altbrasov.org/saiph_events/brasovul-creativ/