Concluzii – Think Culture!

 

In perioada 19-23 octombrie, la Brasov a avut loc  hackatonul Think Culture!

Cu aceasta ocazie specialistii din domeniul cultural s-au intalnit pentru a vedea instalatiile interactive propuse de catre cele 5 echipe .  Evenimentul a fost o primă încercare  ce a reunit  artiști, oameni pasionați de DIY, coderi, makeri și hackeri ce  au colaborat si au creat  instalatii interactive ce au fost expuse in data de 23 octombrie in cadrul Coresi Mall, Brasov.

Materialele  utilizate in cadrul proiectelor au fost: camere CCTV, selfiestick, OSB, Kinect, proiector, mese, scaune si bancute din OSB, un bustean, gunoi reciclat. Datorita timpului scurt rezultatele sunt concepte testate, functionale si viabile, ce se pot dezvolta in proiecte ample, cu un traseu conceptual complex in cadrul unei expozitii itinerante la nivel national si international.

Invitatii au apreciat critica la adresa societatii creată de instalatia “Transformari”, modul ingenios in care S.F.M.M. Standup For More Music™ a integrat interctiunea atat a  adultilor cat si copiilor. Modul in care s-a redefineasca relatia publicului cu evenimentul, prin “Anonymous Selfie” colecteaza o baza de informatii despre public, iar “Erthu” ne invita sa ne regandim imaginea planetei si a relatia om-natura, toate reiterate prin “Relive the Workshop”.

Cele 5 experimente culturale au prezentat ipostaze diferite in care se regasesc diverse grupuri din societatea brasoveana, astfel  c oncluziile invitatiilor au fost:

  • Colaborarea interdisciplinara trebuie sa devina o prioritate in cadrul sistemului educational
  • Invatamantul interconectat si abordarile distruptive trebuie incurajate
  • Incurajarea si/sau crearea de rezidente artistice locale
  • Necesitatea la nivelul publicului brasovean de a interactiona in spatiile publice cu instalatii interactive.

Astfel de initiative sunt o oportunitate de interactiune intre artisti si public, ce au rare sanse sa se intalneasca si mai ales sa interactioneze cu arta in mod direct, nemijlocit, asa cum se face prin intermediul utilizarii tehnologiei.